Ads Top

Yol Bisikletinizi Daha Konforlu Hale Getirmenin Yolları

Yol bisikleti diğer tüm bisiklet türlerine göre en az konfor sunan bir yapıya sahiptir, kaybolan konforla birlikte size daha fazla hız imkanı tanır.
Mtb ya da şehir bisikletinden yol bisikletine geçen bir çok kişi kaybettiği konfordan pişman olup geri dönüş yapabiliyor ya da yol bisikleti sevgisiyle bu acılara göğüs geriyor.
Eninde sonunda yol bisikletine alışarak konfordan vazgeçebiliyoruz ama yapacağımız bazı değişikliklerle, biraz olsun konforlu sürüş sağlayabiliriz.

Yolculuğumuz kısa ya da uzun olsun fark etmez, ne kadar rahat edersek o kadar keyif alırız. Sürüş sırasında rahat hissetmek zadece sürüşümüzü keyifli hale getirmeyecek aynı zamanda performansımızı da yukarıya çekecek.
Kim olursa olsun sırtı, boynu ve kaba yerleri ağrı ve acı içerisindeyken performans derdine düşmez, biran önce yolculuğu bitirmeye çalışır.

Aşağıdaki önerilerin bir kısmını bile yaparak bisikletinizi daha konforlu hale getirebilirsiniz.

İçindekiler: Yol Bisikletinin Konforunu Arttırma

  • Daha geniş lastikler kullanabilirsiniz
  • Seleniz size uygun olmalı
  • Gidon bandızı yenileyin
  • Gidonunuzu değiştirebilirsiniz
  • Gidon boynunu değiştirebilirsiniz
  • Sele borusunda fantazi yapabilirsiniz
  • Pedli tayt olmazsa olmazımız
  • Bike Fit yaptırabilirsiniz
  • Kremler bazen tek çare

1. Daha geniş lastikler kullanabilirsiniz

Yol bisikletleri genelde 23mm lastiklerle satılıyor, eskiden beri gelen alışkanlıkla hepimiz 23mm lastik kullanıyoruz.
Daha geniş lastiklerin sizi yavaşlatacağından endişeleniyorsanız, endişelenmeyin. Artan genişlikte daha hızlı bile sürebilirsiniz. Son yıllarda bir çok Pro bisikletçi , yarışlarda bile 23mm'lerden ziyade 25 mm'lik lastikler kullanıyor.
Yazın olmasa bile kış aylarında bisikletinizin kadrosu ve frenleri izin veriyorsa 28mm bile kullanabilirsiniz.

2. Seleniz size uygun olmalı

Bir çok bisiklet sürücüsü büyük ve kabarık bir selenin en konforlu olacağını düşünür, siz de böyle düşünüyorsanız unutun bunu.
Selenin genişliği veya bol sünger dolgusundan ziyade, sizin vücudunuza uyumu daha önemlidir.
Bunun için de öncelikli olarak kalça kemiği ölçünüzü öğrenmeniz gerekir. Düz bir zeminde bir kolinin üzerine elbiselerimiz olmadan oturuyoruz, ayaklarımızı yukarı doğru kaldırıyoruz ki bütün ağırlığımızı verelim, bir kaç saniye bekledikten sonra kalkıyoruz. Kalktığınızda karton kutuda oturduğunuz yerin izi mevcut ve daha belirgin olarak iki tane yuvarlak alan olması gerekir. Bu iki yuvarlağı dıştan dışa ölçüyoruz, alacağımız selenin en geniş bölümü bizim ölçümüzle ya aynı olmalı ya da biraz büyük olmalı, daha kısa olmamalı.

3. Gidon bandızı yenileyin

Eskimiş ya da kalitesiz bir gidon bandınız varsa, yoldaki her titreşimi bileklerinizde hissedersiniz.
İyi bir gidon bandı gidona gelen titreşimleri filtreleyip bileklerinizin daha az titreşim almasını sağlayabilir, ayrıca gidon bantları pahalı da değil. Hatta çift gidon bandı bile kullanabilirsiniz, pro bisikletçiler Paris-Roubaix gibi zorlu yarışlarda çift gidon bandı kullanıyor. Ayrıca "Mantar Gidon Bandı" olarak geçen gidon bantları daha yumuşak bir dokuya sahip olduğu için size daha fazla konfor sağlayabilir.

4. Gidonunuzu değiştirebilirsiniz

Yol bisikleti gidonları farklı genişliktedirler, 400mm, 420mm ve 440mm en yaygın olarak kullanılanlardır.
Bisiklet üreticiler, kadro boyuna uygun olarak bu genişlikte gidonları kullanıyorlar fakat kadro boyuna göre bazen genişlik doğru olmayabiliyor, ayrıca damla kısmı bazı gidonlarda daha fazla, bazı gidonlarda daha az olabiliyor. Önce aşağıdaki videoya göre gidon genişliği size uygun mu diye kontrol ettikten sonra, gidonun damla kısmı sizin sürüş stilinize uygun mu buna karar vermelisiniz. Son yıllarda compact olarak geçen yol gidonları daha çok tercih edilmeye başlandı.
Not: Omuzlarınızın dış noktasından dış noktasına değil, kemikten kemiğe ölçmelisiniz.



5. Gidon boynunu değiştirebilirsiniz

Gidonunuz çok uzaktaysa ya da fazla yakındaysa bu konforunuzu azaltacaktır, size uygun gidon boğazını seçmelisiniz. Bu ayarı yakalamanın en iyi ölçüsü bike-fit yaptırmak olacaktır fakat pratik olarak; bisikletin üzerine oturduğunuzda ve elleriniz fren vites kollarının üzerinde doğal tutuş pozisyonunuzdayken ön tekerlerin göbeğini  görmemeniz gerekir, bu görüntüyü gidonunuz kapatmalı.

6. Sele borusunda fantazi yapabilirsiniz

Süspansiyonlu sele boruları dağ bisikleti ve tur bisikletlerinde kullanılıyor olsa da yol bisikletinde de kullanılabilir, tur bisikletimde böyle bir şey kullanmıştım, gerçekten konfora çok etkisi var fakat fazlaca yaylanma hissiyatı veriyor, şahsen yol bisikletinde böyle bir şey kullanmam fakat bu mantıkta olan ve ufak bir esneme payı sunan özel tasarımlı karbon sele boruları mevcut, böyle bir şey deneyebilirsiniz.
Resimde görünen sele borusu Specialized’s CG-R carbon sele borusu olarak geçmektedir.


7. Pedli tayt olmazsa olmazımız

Eğer yol bisikletine biniyorsanız pedli tayt olmadan sürmeyi asla düşünmeyin, iyi bir pedli tayt size en az 100+km lik konforlu bir sürüş imkanı sağlar, sonrası sizin alışkanlıklarınıza kalmış bir durum.
8. Eldiven iyidir Şahsen ben eldiven kullanmayı sevmiyoruz, hele yazın güneş yanığı farklılıkları ve sıcaklık hissinden dolayı, o gün gideceğim rotaya göre eldivensiz çıktığım oluyor fakat buna alışkın değilseniz eldivensiz sürdüğünüzde avuç içleriniz kızarıp karıncalanmaya ve hatta ağrımaya başlayabilir, daha konforlu sürüşler için jel destekli kaliteli bir eldiven kullanmalısınız. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi için "Bisiklet Eldiveni Ne İşe Yarar Nasıl Olmalı" adlı yazıma bakabilirsiniz.

9. Bike Fit yaptırabilirsiniz

Aldığınız bisikleti uzun süre kullanacağınızdan ve gidon, gidon boğazı, sele gibi parçalarını uzun süre değiştirmeyeceğinizden eminseniz bike-fit yaptırabilirsiniz, böylelikle bisikletiniz sizin vücudunuza göre kusursuz ayarlanmış olur. 
Profesyonel ve güvenilir bir yerde Bike-Fit yaptırmayacaksanız, ücretsiz mobil uygulamalardan bir arkadaşınızın yardımıyla da bike-fit yapabilirsiniz.

10. Kremler bazen tek çare

Tüm bunlara rağmen bazen, özellikle uzun ve bol terli sürüşlerden sonra pişik ve tahriş olma problemi yaşanabilmekte, böyle bir durumla karşılaşırsanız ya da uzun bir turaçıkarken böyle bir durumla karşılaşmamak için, bebekler için kullanılan pişik ve tahriş giderici kremlerden kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum yaparak katkıda bulunabilir ve yazının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.