Ads Top

Bisiklet Sürerken Yanınıza Mutlaka Almanız Gereken Ekipmanlar


Bisiklete spor amaçlı, hobi amaçlı veya sadece ulaşım amaçlı biniyor olabilirsiniz. Gittiğiniz yollar, yaptığınız km'ler farklılık gösterebilir. Bu sebeple bisiklet sürerken yanınıza almanız gerekenler de farklılık gösterebilir. 
Bununla birlikte güvenli sürüş ve olası problemlerle başa çıkabilmek için, tüm kullanıcıların yanına mutlaka alması gereken bazı malzemeler bulunmaktadır.

Bu yazımızda bunları derlemeye çalıştık. Kişisel tercihinize göre bunlardan bazılarını yanınıza almayabilirsiniz.

Zaten bisiklet sürüş deneyiminiz arttıkça hangileri daha çok işinize yarıyor ve hangilerinde riske girmeniz gerektiğini kendiniz değerlendirebiliyor olacaksınız.

İçindekiler

Yanınızda mutlaka bulundurmanız gerekenler

  1. Kask
  2. Gözlük
  3. Eldiven
  4. Matara ve içecek
  5. Sağlıklı yiyecekler
  6. Yedek iç lastik
  7. Lastik tamir seti
  8. Lastik sökmek için plastik levye
  9. Pompa
  10. Alyan Seti - Multitool
  11. Cep telefonu
  12. Kimlik kartı

Yanınızda bulundurursanız iyi olacaklar

  1. Güneş kremi
  2. Ön ve arka far
  3. Zincir sökme/takma aleti


Yanınızda mutlaka bulundurmanız gerekenler

Kask

Bisiklet kullanırken en önemli güvenlik ekipmanı Kasktır. İster yeni bisiklet sürmeye başlayan birisi isterse deneyimli bir sürücü olun, herkesin ilk alması ve kullanması gereken güvenlik ekipmanı kask olmalıdır.
Kask kullanmayı düşünmeyenler, size bir kitabın adı olan şu cümleyi söylüyor ve yazıya geçiyorum.
"Beynine Bir Kez Hava Değmeye Görsün" Dr.Frank Vertosick Jr.
Daha detaylı bilgi için: Bisiklet Kullanırken Neden Kask Takmalıyız ve Doğru Bisiklet Kaskı Nasıl Seçilir yazımızı inceleyebilirsiniz

Gözlük

Bisikletçilerin en temel aksesuarlarından birisidir gözlük.
Aksesuar dediğime bakmayın, kategori olarak aksesuar geçiyor fakat bence bir bisikletçinin olmazsa olmaz güvenlik ekipmanlarından ikincisidir gözlük. 
En temel güvenlik ekipmanlarını saysak 1 numaraya kaskı 2 numaraya da gözlüğü yazabiliriz.
Yaz aylarında artan sinek ve uçuşan küçük böcek popülasyonu fazlaca arttığı için,bisiklet sürerken gözünüze kaçma ihtimalleri oldukça artmakta, 25-30km hızla bile gitseniz gözünüze kaçan yabancı bir cisim bu böcek olabilir, toz olabilir hiç farketmez, hem size acı verecektir hem de gözünüzü istemsizce kapatmanıza neden olacaktır, bu durumda da sürüş kontrolünüzü kaybetmeniz çok olası ir durumdur.
Kış aylarında da gözlerinizi soğuk rüzgarlardan koruyarak gözlerinizin yaşarmasını engelleyecektir.

Eldiven

Yaz ayların hava çok sıcak oluyor ve üstüne eldiven takınca alışkın olmayanları oldukça rahatsız edici olabiliyor. Bir de parmağınızın ve kolunuzun açıkta kalan yerleri ile eldiven taktığınızda kapalı kalan yerdeki renk farkı da bazılarının gözüne batabiliyor.

Ama siz gerçek bir bisikletçi iseniz, bisiklet sürerken aldığınız keyif diğer tüm olumsuzlukların önüne geçmeli.
İster yazın ister kışın güvenli bir bisiklet sürüşü için en önemli üçüncü ekipman olan bisiklet eldiveni kullanmanız gerekir.
Daha detaylı bilgi için: Bisiklet Eldiveni Ne İşe Yarar ve Doğru Bisiklet Eldiveni Seçimi yazımızı inceleyebilirsiniz.

Matara ve içecek

Bisiklet sürerken beslenme ve sıvı takviyesi vücudunuzun direncini korumak için muhakkak sağlamanız gerekir.

Bisiklet sürerken normal su yerine elektrolitli sıvıları tercih edilmelidir.
Spor içecekleri, egzersiz sırasında veya sonrasında insanların rehidrate olmasına yardımcı olmak için özel olarak formüle edilmiş içeceklerdir. Genellikle karbonhidrat bakımından zengindir - en verimli enerji kaynağı.
Daha detaylı bilgi için: Evde İzotonik Sporcu İçeceği Yapımı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Matara ise sürüş uzunluğuna göre bir veya iki tane taşıyabilirsiniz. Termal ve kapaklı mataralar hem suyun geç ısınmasına hem de içerken ağzınızın değdiği yer kapalı olduğu için daha hijyenik olacaktır.
Ben her sürüşte iki matara ile yola çıkıyorum ve bir tanesini neredeyse tamamen buzla dolduruyorum. Böylece daha geç ısınıyor.

Sağlıklı yiyecekler

Bisiklet sürerken beslenme vücudunuzun direncini korumak için muhakkak sağlamanız gerekir.
Bu besin takviyeleri ne az ne de fazla olmalı. Az olduğunda enerjiniz düşecektir, fazla olduğun da ise mide rahatsızlığından dolayı sürüşünüz olumsuz etkilenecektir.

Amerikan Spor Hekimliği Koleji, egzersiz başına saatte 30 ila 60 gram karbonhidrat önermektedir, ancak çok az sporcu bu miktarın nedenini anlamaktadır. Ortalama bir insan, ne kadar tüketirse tüketsin, dakikada sadece yaklaşık bir gram karbonhidratı işleyebilir. Yaşadığınız darboğaz kaslarınızdan değil; yediğiniz yiyeceklerdeki glikozu kan dolaşımınıza ancak çok hızlı bir şekilde taşıyabilen bağırsaklarınızdır. Bağırsaklarınıza daha fazla karbonhidrat atmak, emilim oranını artırmaz, ancak mide rahatsızlığı şansınızı artırabilir.
Beslenmeyle ilgili daha detaylı bir yazı yazacağım. Yazdığımda linkini buraya da ekleyeceğim.

Yedek iç lastik

Bisiklet sürerken hepimizin başına bu talihsiz olay gelmiştir. Olmadık yerde lastiğimiz patlar. Bazen öyle bir noktada denk gelir ki, oturup lastiğinizi tamir edecek tek bir gölge bulamazsınız, üstelik sürerken gelen rüzgarla vücudunuz aşırı terlemediği halde, yüksek nabızdayken lastiğinizin patlaması sonucu birden durduğunuz için, vücudunuz kendisini soğutmak için terlemeye başlayacaktır. Bu durjm benim en sevmediğim durumlardan bir tanesi. Bu sebeple patlayan lastiği tamir etmek ve zaman kaybetmek yerine yerine hızlıca yedek iç lastiğinizi takıp devam etmelisiniz. Patlayan lastiği evde konforlu ortamınızda tamir edip bisikletinize takabilirsiniz.

Lastik tamir seti

Bir üstte, yedek lastiği takıp devam etmek en iyi çözüm olarak söyledim fakat bazen talihsizlikler yakamızı bırakmaz ve lastiğimiz tekrar patlayabilir. Ben her sürüşte yanımda iki tane iç lastiğe ilave olarak bir paket kendinden yapışkanlı tamir seti bir tane de eski usül yapışkanlı tamir kiti taşıyorum.
Maalesef yol bisikletlerinin iç lastiğini tamir etmek çok zor, çoğu zaman yama düzgün tutmaz, özellikle aceleyle yapılan tamirlerde. Yine de tüm olasılıkları düşünüp tamir kitlerimizi yanımızda taşımalıyız. Hatta patlak önleyici lastik sıvısı da kullanılabilir.
Şu ana kadar iki iç lastiği hiç kullanmadım. Yol bisikleti lastikleri bilinelin aksine diğer lastiklere göre daha zor patlar. Tabi iyi bir dış lastiğiniz var ise bu durum geçerli. Şu ana kadar kullandığım lastikler arasında f/p oranı en iyisi Continental UltraSport 2 katlanır modeli. Lastiklerim eskiyince yine bu model ya da 3. serisinden alacağım.

Lastik sökmek için plastik levye

Lastiğiniz patladığında değiştirmek için öncelikle dış lastiğinizi sökmeniz gerekir. MTB ve çoğu şehir bisikletinin lastiği elle sökülebilirken, yol bisikletlerinin lastiğini sökmeye çalışırken çok plastik levye kranı gördüm :)
Bazı şehir ve MTB bisikeltlerinin lastiğini sökmek için de levye gerekir. Ayrıca elle kimse uğraşmak istemeyecektir. 
Plastik levyeler hem taşıması kolay hem de fiyatı oldukça ucuz parçalar, her bisiklet sürücüsünün temin etmesi gerekir ve sürüş esnasında yanında taşımalıdır.

Pompa

Lastiğiniz patladı, yedek iç lastiğinizi taktınız ya da patlayan iç lastiğinizi tamir ettiniz. Şimdi sırada lastiğinizi şişirmek kaldı. benzinlik arayacak değiliz tabi ki. 
Her sürücünün yanında muhakak taşıyabileceği büyüklükte pratik bir pompa olmalıdır.
Yol bisikleti kullananların daha yüksek PSI basan pompa taşımalarını tavsiye ederim ve evde de daha büyük bir pompa bulundurmaları gerekir.

Alyan Seti - Multitool

Bisiklette bir şeyler gevşeyebilir, fazla sıktığımız zaman çıtırdı vb... sesler oluşturabilir. Söküp takmak gerekebilir. Bu sebeple üzerinde bir bisikletin tüm vidalarına uyacak şekilde alyan setleri satılıyor. Bu gibi alet edevatı genelde yanımızda bulundururuz ve kullanmayız. ama ola ki evde unutun, aksilik ya o zaman lazım olur :)

Cep telefonu

Cep telefonunu detaylıca anlatmamıza gerek yok sanırım. Herkesin yanında bulundurma nedeni öncelikli iletişim sağlamak, sonrasında ise bir yol bilgisayarımız yok ise strava vb... uygulamalar ile verilerimizi takip etmek.

Kimlik kartı

Olmasını istemeyiz, aklımıza bile getirmek istemeyiz ama başımıza bir şey geldiğinde kim olduğumuzun tespit edilmesi gerekir. Bu yüzden kimliğimizi belirtecek, ehliyet olabilir, kimlik kartı veya öğrenci kartı olabilir, yanımızda bulundurmamız gerekir.
Para ve kredi kartı
Hava durumuna göre yedek kıyafet

Yanınızda bulundurursanız iyi olacaklar

Güneş kremi

Saatlerce güneşin altında bisiklet sürüyoruz. Kendimizi güneşin zararlı UV ışınlarından korumalıyız. bu yüzden yüksek faktörlü güneş kremi sürerek çıkmalıyız. Sürüşümüz uzun sürecek ise yanımızda bulundurmamız iyi olacaktır.


Ön ve arka far

Bisiklet sürme planımız fazla uzun olmayabilir, hava kararmadan dönmüş olmayı planlamış olabiliriz. Fakat gittiğimiz yer evimizden fazlaca uzaktaysa, çeşitli aksilikler sonucu dönüş planımız gecikebilir. Bu sebeple ufakta olsa, hava karardığında sürücülerin sizi daha çabuk görmelerini sağlayacak ışıklandırma bulundurmamız iyi olabilir.

Zincir sökme/takma aleti

Bunu neredeyse unutuyordum, benim için mutlaka yanımızda bulundurmamız gerekenler arasında fakat çoğu kullanıcı bulundurmuyor bunu da biliyorum. Özellikle yol bisikletinde çapraz ya da çapraza yakın kullanım daha fazla olabiliyor (tamamen kişisel/performans kaygılarından dolayı)
Bir dönem orta göbeğim gevşediği için aynakolun açısı çok az da olsa (1-2mm) dışarı açılıyordu, tabi bunu geç fark ettim ve bu bana sağlam bir zinciri çöpe atmama kadar sonuçlar doğurdu.
Bu dönemde birkaç seferden fazla zincirim ıssızlığın ortasında kopmuştu. Yanımdaki bu alet sayesinde yolda kalmaktan kurtulmuştum. Bir daha ihtiyacım olmasa da her zaman yanımda taşımaya devam ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum yaparak katkıda bulunabilir ve yazının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.